De actie ‘Wij trekken aan de bel’

Op 21 maart trekken wij samen met honderden scholen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika aan de bel. Zo laten we samen horen dat wij vinden dat alle kinderen in de wereld welkom zijn op school, óók kinderen met een handicap. Nu is dat nog niet zo want wereldwijd gaan negen van de tien kinderen met een handicap niet naar school.

Niet naar school

Heel veel kinderen die bijvoorbeeld slecht kunnen lopen, blind of doof zijn, zitten thuis. Vaak is een school niet toegankelijk voor een rolstoel, of gewoon te ver weg. Ook zijn de ouders van deze kinderen vaak te arm om de school te betalen. Soms wil de school geen les geven aan kinderen die een handicap hebben. Of weet de juf of meester niet hoe dat moet. En dat terwijl het zo belangrijk is om te leren lezen en rekenen en met andere kinderen te kunnen spelen. Zo word je zelfstandig en kun je later voor jezelf zorgen.

Het werk van het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds steunt kinderen en jongeren met een handicap die opgroeien in de armste delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Bijvoorbeeld door te betalen voor een hulpmiddel, fysiotherapie of lesgeld voor een school- of vakopleiding. Samen met lokale organisaties maken ze kinderen met een handicap sterker en hun omgeving toegankelijker. Kinderen zoals Christabel (12) uit Zambia.

Christabel kan wél naar school

Toen Christabel zes jaar oud was, werd ze in haar arm gebeten door een grote slang. Daardoor is haar hand nu verlamd. Christabel schaamt zich daar heel erg voor. Want ze wordt vaak gepest: sommige kinderen denken dat ze dom is omdat haar hand verlamd is.

Maar Christabel is niet dom. Ze is zelfs slimmer dan veel klasgenoten. Toch doet het pesten zeer. Want het geeft haar het gevoel dat ze anders is en er niet bij hoort. Daarom verbergt ze haar hand vaak in de mouw van een dikke trui, ook al is het in Zambia meestal veel te warm om een trui te dragen.

Toch zet Christabel door op school. Want ze heeft een droom: later wordt ze dokter! “Het liefste wil ik een ziekenhuis in mijn eigen tuin laten bouwen. Iedereen mag bij mij komen, ook patiënten die geen geld hebben voor een behandeling. Ik draag een witte doktersjas en ik kan iedereen beter maken, dan hoeven mensen zich nooit meer te schamen!”

Laat je horen!

Op 21 maart trekken we met alle leerlingen één minuut aan de bel. We maken zo veel mogelijk lawaai. Wij laten ons horen voor kinderen met een handicap in de armste delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika!

Om te zorgen dat ons geluid ook gehoord wordt na die ene minuut, vragen we ook aan iedereen om deze actie van het Liliane Fonds te steunen. Hoe? Door een handtekening te zetten onder het manifest ‘Alle kinderen welkom op school’. Zo kan iedereen laten zien dat hij of zij ook vindt dat alle kinderen naar school moeten kunnen, óók als ze een handicap hebben. En samen kunnen we zorgen dat méér kinderen als Christabel naar school kunnen.

Dus vraag je ouders of verzorgers, familieleden, buren en vrienden om ook hun handtekening te zetten op www.welcometoschool.org.

Stichting Christelijk Onderwijs Twenterand eo © SCOT | Ontwerp: Studio Buskruit | Realisatie: E-Consultmedia